Budva i Herceg Novi - crtice iz crnogorske ture

Probudivši se, u svitanje, na zadnjem sedištu auta, opažam da smo na uskom magistralnom putu punom serpentina. Desno su strme litice ciji odron sprecava celicna mreža, a levo je idilican prizor radanja Sunca iz svetlucave površine mora! Približavamo se našem prvom odredištu na crnogorskom primorju.

Piše Gorana Romcevic

Izašavši iz becickog tunela, ulazimo u Budvu i smeštamo se u stan na samom pocetku grada.

„Metropola crnogorskog turizma“, podjednako hvaljena i kudena, privlaci brojne posetioce bogatim nocnim životom, atraktivnim plažama, ali i istorijskim i kulturnim nasledem. Ovaj grad, starosti 2500 hiljade godina, ciji se postanak vezuje za Kadma, osnivaca drevne Tebe, konstantno izaziva oprecna mišljenja...

Krecemo na plažu dobro poznatom promenadom, koja iz godine u godinu ne menja svoj karakter. Veliki ruski kapital doneo je nove i skupe lokale, nacickane pored šetališta; probijamo se kroz buljuke turista, tezge i štandove sa sitnicama, vecitom mamiparom; na vidiku je poluostrvce sa Starim gradom, gradskim simbolom i jednom od njegovih najslikanijih tacaka.

Pristavši da pocnemo letovanje na jednoj od najpopularnijih kupališta, smeštamo se na Ricardovu glavu , šljunkovitu plažu lociranu izmedu zidina Starog grada i hotelskog kompleksa Avala. Na prostoru dužine 100-ak metara, nalazi se i kafic, plažni bar, u blizini su prodavnice i restorani...I sve je puno mladih koji se dobro provode, bilo da se suncaju, igraju odbojku, duskaju ili poziraju ispod tamnih naocara. Mnogi su, ocigledno, proveli zimu u teretani, pa svoj trud ukrasili tattoo-om i piercingom; a devojke koje su pratile Fashion TV, paradiraju u letnjem modnom kriku – polu-jednodelnom kupacem, odnosno bikiniju cija dva dela povezuje pantljika. Jedva našavši mesto za peškir, jedan deo ekipe se prepušta carima flerta, a drugi, skocivši sa drvenog mola u vodu, blagotvornom dejstvu soli na koži.

Iskradam se i ulazim u Stari grad. Još je dan, pa unutrašnjost nije zakrcena turistima željnim provoda. Uske kamene ulicice i mali trgovi, bedemi i kule, i ovoga puta na mene deluju kao magicni lavirint. Rešim da se izvucem, pa se penjem strmim stepenicama na vrh zidina. Mirno je i pusto, dovoljno da cujem pricu bedema o dramaticnim pomorskim bitkama. Kroz puškarnicu motrim na ostrvo Sveti Nikola. Nazirem duh Jakšiceve junakinje, Jelisavete, kneginje crnogorske, koja preko zidova gleda u more. Pokreti modro-zlatne vode deluju smirujuce..

Budvanski bedemi šire se u Citadelu, nekada mocno vojno utvrdenje; ona je leti domacin festivala Grad Teatar, koji objedinjuje pozorište, književne veceri i likovno stvaralaštvo.

Spustivši se iz kulturno-istorijskog jezgra na Trg pesnika gde se skupljaju posetioci po fancy kaficima, iz prošlosti prelazim u sadašnjost – prvo u stan a onda u provod.

Nocni život Budve, poznat je po mnogim šljaštecim klubovima, cicama obucenim po uzoru na domace pevaljke, besnim kolima sa nabildovanim vozacima, favorizovanju popularne muzike (densa i folka)... Iskusno izbegavši guranje sa ruljom (fri)likova, skrecemo desno od promenade i stižemo u Hacienda Bar u blizini parka.

Lokal je na otvorenom, sa prijatnim enterijerom, masivnim drvenim šankom i barskim stolicama, natkriljen tršcanim tendama i granama velikog drveta. Smesta narucujemo Mohito (po razumnoj ceni od 3e) i prepuštamo se ludoj atmosferi! Kubanski bend strastvenim plesnim ritmovima pokrece brojne internacionalne goste da duskaju do iznemoglosti! Atmosfera nalik drugoj planeti od one koju smo ostavili u kvazi high class - trash diskacima!

Sutradan, u želji da izbegnemo gradsku vrevu i odmorimo glave, krecemo na Trsteno , jednu od 9 najlepših plaža crnogorskog primorja. Prošavši Jaz, oprezno se vozimo niz kamenu strminu punu morskog rastinja. Skrovita uvala Trsteno je mala plaža duboko uvucena u kopno, zašticena od talasa i bura. Docekuje nas oaza mira i opuštanja, olicena u sitnom pesku, bistrom, azurnom moru i netaknutoj prirodi...Harmonija prirode i akordi boja, malo hladnija voda (kao stvorena za oporavak od prethodne noci), više su nego dovoljni za vrhunsku relaksaciju. Sedeci u udobnom kaficu iznad površine vode, s pogled na, skoro izbrisanu, granicu neba i otvorenog mora, zapravo, lebdimo u bestežinskom stanju...

Posle nekoliko dana provedenih po plažama Budvanske rivijere – Kamenovo, Becici, Ploce, krecemo na sever, na sam pocetak Bokokotorskog zaliva, u prelepi Herceg Novi. Grad pun zelenila i sunca, karakteristican po velikom broju stepenica koje povezuju fascinantne gradevine romanskog, orijentalnog i vizantijskog stila, jedan je od najšarmantnijih centara Crne Gore. Grad mimoza koji opija gostoprimljivom atmosferom, vecna je inspiracija i utocište brojnim posetiocima.

Smeštamo se u sobu i odmah krecemo u turu po okolnim izletištima i plažama. Uživajuci na Žanjicu, Njivicama, Rosama, otiskujemo se brodicem do Plave Špilje , neobicne pecine na poluostrvu Luštica. Savladavši morske talase, barka usporava ispred otvora strme litice sivkasto-crvenkaste boje; potom lagano ulazi kroz procep stene u unutrašnjost pecine...Ocima je trebalo nekoliko sekundi da se naviknu na mrak, a malo svetla koje dopire kroz otvor obasjalo je neverovatan prizor. Blago talasanje kristalne, vanzemaljski tirkizne vode, reflektuje se po crnim zidovima i niskoj tavanici pecine; odsjaj kao da je živ; vidi se i morsko dno, dubine nekoliko metara. Voda miluje kožu svojom toplinom; prizori ispod i iznad površine podjednako su nestvarni. Ovo je utocište kosmicke lepote...

Sutradan, vodeni radoznalošcu, krecemo barkom na ostrvo Mamulu , napušteno kružno parce kopna sa velikim utvrdenjem – zatvorom iz I i II svetskog rata. Prešavši kameni obod ostrva, prelazimo drveni mostic i otvaramo velika drvena vrata sa natpisom Fort Mamula . Penjemo se na zidine napuštenog utvrdenja i oprezno koracamo, polako ga osvajajuci...Tišina koju preseca zvuk udaranja talasa o kamenje, boji ovu napuštenu pozornicu istorije cudnom, gotovo mitskom atmosferom, a u nama, posle pocetne zbunjenosti, izaziva oduševljenje. Osvojili smo je! Kao decja banda, naša družina pocinje da se vere po stepenicima, prozorskim otvorima i puškarnicama... Pogled kroz rešetke na lepotu mora, na nedostižnu slobodu, cinio je tvrdavu još okrutnijom prema zatvorenicima.

Divlja priroda sa bujnim egzoticnim rastinjem, smokvama i borovima, ostavlja nas bez daha. Zadivljeno istražujuci ovo robinzonsko ostrvo, nalazimo kaktuse neobicnih oblika i dimenzija, i –zeceve, njegove retke stanovnike!

Šljunkovit i stenovit prilaz moru presecaju bazencici sa vodom, toplom od plime a cistom od oseke. Završavamo ovu avanturu leškarenjem u plitkoj, slanoj vodi... i vracamo se u grad, da obeležimo poslednje vece.

Pristajemo ispod tvrdave Forte Mare sa bioskopom na vrhu i prostorom za žurke na nivou ispod. Šetajuci dalje, uživamo u mirisu Mediterana i kamenom eksterijeru Starog grada, njegovih zidina, trgova i kula; ponecemo i suvenir - kondiciju stecenu savladivanjem brojnih stepenika. Ljudi koji sede po kaficima, restoranima i pivnicama, sasvim su prirodni i opušteni. Okrepljeni rizotom od morskih plodova, nastavljamo desno od glavnog trga.

Spustivši se kroz park, stižemo u kafic Pozorište - mesto izgradeno u obliku amfiteatra, po cijim koncentricnim polu – krugovima, sedi omladina i cirka pivo. Ima razlicitih, mahom alternativnih, likova; prikljucujemo se dvema veselim Ruskinjama, lica crvenih od sunca, obucenim u hippie 'aljine. Uz zvuke jazz-a i funk-a, svi su nasmejani i prirodni, pa ostajemo u osvežavajuce – opuštenoj atmosferi do kasno u noc...

Antipodi Budva i Herceg Novi, nosioci razlicitih energija, združeno su delovali na nas da se odlicno provedemo! O ukusima - neki drugi put...