Fešta od mimoze, ribe i vina okupila više od 35.000 gostiju

News and Events in Herceg Novi and Boka.

Fešta od mimoze, ribe i vina okupila više od 35.000 gostiju

Postby pero » Sun Mar 03, 2024 5:36 pm

HN-2024-mimoza.jpg
HN-2024-mimoza.jpg (100.66 KiB) Viewed 79667 times


Berba mimoze – fešta od mimoze, ribe i vina okupila je danas duž hercegnovske rivijere više od 35.000 gostiju iz gradova Crne Gore i regiona, prevazišla očekivanja i donijela izuzetno dobru zabavu, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Posjetioci tradicionalno najpopularnije svečanosti Praznika mimoze, uživali su uz more u mediteranskoj muzici i kulturno umjetničkom programu, po sunčanom danu i proljetnjih 17 stepeni.

Veliki broj gostiju pratio je svečani defile mažoretki, trombonjera, Gradske muzike HN, Mjesne muzike Đenović i Maškara koji se od Kumbora kretao ka Đenoviću, gdje je nastupao bend Trio Mare, a potom i do Baošića gdje su za odličnu atmosferu bili zaduženi klapa Stari kapetan i bend Trio gušt.

HN-2024-mimoza-4.jpg
HN-2024-mimoza-4.jpg (253.22 KiB) Viewed 79667 times


Predsjednik Mjesne zajednice Baošići, Đuro Cvjetković ističe da su zadovoljni i domaćini i gosti, a kako bi sve njih spremno dočekali, pripremili su za 30-50 odsto više posluženja.

- Baošići su danas prepuni, što pokazuje ispunjenost smještajnih kapaciteta. Na 12 vatri smo pržili ribu, imamo 1500 kilograma ribe, kao nikada do sada, duplirali smo mimozu u odnosu na prethodne godine pa je podijeljeno oko 350 kilograma, imamo tradicionalne sponzore vina i piva – od Plantaža smo dobili 200 litara, mi smo kupili dodatnih 500, a od Nikšićke pivare smo dobili i 1-300 litara piva - kazao je Cvjetković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić je potvrdio da 55. Praznik mimoze obara rekorde, ali i da ispunjava ono što se očekivalo - danas na rivijeri 35.000 gostiju.

HN-2024-mimoza-2.jpg
HN-2024-mimoza-2.jpg (316.85 KiB) Viewed 79667 times


- Veliki je broj gostiju iz naših gradova prijatelja i pobratima, gradova iz Crne Gore i regiona, tu su i ambasadori i predstavnici diplomatskog kora iz različitih država... To sve potvrđuje da se svi oni vrlo rado odazovu našem pozivu i zaista su puni pozitivnih utisaka kako i na koji način se ove godine Praznik organizovao - kazao je predsjednik Katić. U pogledu turističke sezone, on je dodao i da „ako se po jutru dan poznaje, možemo očekivati rekordnu godinu“.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović ističe da se Praznik mimoze pokazao kao veličanstven događaj koji je važan ne samo za Herceg Novi i lokalnu turističku privredu, već i kompletnu Crnu Goru, jer je putokaz kako lokalne samouprave mogu dati svoj doprinos i organizovati događaje koji će dovesti brojne goste iz regiona.

- Znamo da se sinoć u Herceg Novom tražio krevet više, što dovoljno govori o tome da je lokalna samouprava na čelu sa predsjednikom Katićem zaista odradila odličan posao i ova manifestacija je na ponos ne samo Herceg Novom, već i cijeloj Crnoj Gori. Naravno, kao resorno ministarstvo i kao Vlada, uvijek ćemo se truditi da doprinosimo ovakvim i sličnim manifestacijama i stvarima gdje možemo konstruktivno da utičemo. Herceg Novi je prepoznao da želi da mu sezona traje ne samo u ljetnim mjesecima, već tokom cijele godine i zato upućujem sve pohvale na račun organizatora - kazao je Martinović.

Ambasador Sjeverne Makedonije, prof. dr Zećir Ramčilović je u Herceg Novom i na Prazniku mimoze drugi put, a posebno ističe pozitivnu energiju i gostoprimstvo Novljana.

HN-2024-mimoza-3.jpg
HN-2024-mimoza-3.jpg (187.14 KiB) Viewed 79667 times


- Ovo je stvarno prelijepo i sama tradicija Praznika prevazilazi nacionalni i regionalni značaj. Tu je i naša delegacija iz Bitolja, koji je Herceg Novom pobratimski grad, a na Salonu vina imamo i jednu vinariju. Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Herceg Novi ovako spajaju ljude i šire lijepu i pozitivnu energiju - istakao je Ramčilović.

Predsjednik Gradske opštine Zvezdara, Vladan Jeremić nije krio zadovoljstvo posjetom programima Praznika mimoze.

- Utisci su zaista izvanredni i potvrdilo se ono što smo na kraju krajeva i znali: organizatori jedne ovakve manifestacije su sjajan tim koji krasi sjajna energija. Zato 55. Praznik mimoze izgleda ovako božanstveno. Po broju posjetilaca se može vidjeti da će i ove godine biti pun pogodak i ja sam siguran da će svi koji posjete manifestaciju uživati u zaista bogatom sadržaju koji je pripremljen - kazao je predsjednik Gradske opštine Zvezdara, Vladan Jeremić i naglasio da je ponosan na činjenicu da su Opštine Herceg Novi i GO Zvezdara potpisale Sporazum o saradnji i bratimljenju, što pokazuje da je saradnja moguća u raznim vidovima - turizmu, sportu, kulturi, obrazovanju i zdravstvu.

Zamjenica načelnika Foče, Vesna Rašević istakla je odličnu saradnju sa Herceg Novim.

- Ovdje se osjećam sjajno kao i svaki put kada dođem. Saradnja je intezivirana nakon našeg bratimljenja na svakom nivou - kazala je Rašević.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadori SAD, Rumunije, Ruske federacije, NR Kine, Mađarske, Rumunije, Turske, Bugarska, Srbije i Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, kao i delegacije više od 15 gradova prijatelja i pobratima Herceg Novog.

HN-2024-mimoza-5.jpg
HN-2024-mimoza-5.jpg (361.83 KiB) Viewed 79667 times


<Pobjeda>
pero
 
Posts: 58
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:17 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron