Zuko Džumhur dobio spomen obilježje

News and Events in Herceg Novi and Boka.

Zuko Džumhur dobio spomen obilježje

Postby pero » Tue Dec 22, 2020 5:29 pm

Zuko Džumhur dobio spomen obilježje u Herceg Novom, obnovljena i ploča kralju Tvrtku I

HN-Zuko.jpg
HN-Zuko.jpg (61.41 KiB) Viewed 121127 times


"Postoje gradovi koji vam drže dušu, jer imaju prošlost. Herceg Novi ima i dušu i istoriju“, riječi su čuvenog pisca, putopisca i karikaturiste Zulfikara Zuka Džumhura. Stotinu godina nakon njegovog rođenja, taj svestrani umjetnik dobio je svoju spomen ploču u gradu u kojem je proveo posljednje dvije decenije svog života.

Spomen obilježje, kako je kazao predsjednik Opštine Stevan Katić, podsjeća i poručuje da su Zuko i Herceg Novi jedno drugome pripadali. To je ujedno i potvrda da Zuko i dalje živi u srcima, sjećanjima i pričama njegovog ”grada pjesnika i davnih junaka", prenosi Info biro.

- Majstor crtačkog prikazivanja i pismenog kazivanja, učenjak i boem, hodoljubac i građanin cijelog svijeta živio je u Herceg Novom 20 godina i iz njega se prije tri decenije preselio u legendu. Baš u Novom susrelo se sve ono za čime je tragao ovaj svestrani umjetnik i osvjedočeni hedonista – inspirativni predjeli, raznoliki ukusi i ljudi različitih pogleda na svijet, koji cijene besjedu - kazao je Katić.

Zahvaljujući ovom umjetniku živog duha i neponovljivog pripovjedačkog talenta, nastavio je Katić, ostali su zapisi koji su slika prošlosti, ali i duše grada koju je Džumhur prepoznao.

- Duh legende jugoslovenske umjetnosti, njegovi crteži i riječi živjeće među nama u vječnom novskom kamenu i svakoga dana nas podsjećati na jedno više osjećanje života i svijeta. Hvala Zuku što je u naš grad došao na nekoliko dana, a ostao dvije decenije. Hvala mu na tituli "Herceg među gradovima" - poručio je Katić.

Rođen u Konjicu, Džumhur je, kako je kazao ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, po opredjeljenju Novljanin ali i građanin svijeta.

- On to nije dokazao samo svojima karikaturama, hodoljubljima, putopisima, već i samim mentalitetom i načinima na koje je doživljavao život, ali i vrijednostima koje je zastupao. Meni je zasta drago da Herceg Novi dijeli te vrijednosti. Zuko Džumhur je čovjek koji spaja, koji je jedna regionalna pojava, i zaista mi je drago da u svim ovim vremenima obraćamo pažnju na stvari koje nas spajaju - poručio je Jukić.

Danas je, nedaleko od Zukove ploče, otkrivena i obnovljena spomen ploča kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću.
HN-Tvrtko2.jpg
HN-Tvrtko2.jpg (240.55 KiB) Viewed 121127 times


- Drago mi je što danas imamo priliku da otkrijemo obnovljenu ploču, jer je prije dvije godine došlo do oštećenja same ploče. Mislim da je ona danas ovdje zasijala punim sjajem. Dugo se na njoj radilo, više od godinu dana. Teška je nekih 300 kilograma i zaista smatram da je Herceg Novi dobio ono što zaslužuje, a uvjeren sam i da će ona vjekovima stajati na ovom mjestu - kazao je predsjednik Opštine Katić.

On je naveo i da je sa ambasadorom BiH razgovarao o saradnji dvaju država, i istakao veliko zadovoljstvo povodom dobre saradnje između Herceg Novog i gradova BIH, sa kojima je taj grad još odavno potpisao sporazume o bratimljenju.

- Naveli smo da je i prošle godine potpisan i posljednji sporazum sa Istočnim Sarajevom, tako da i u tom smislu mi nastavljamo sa saradnjom na međunarodnim projektima, i svemu onome što je interes kako Novog tako i gradova sa kojima sarađujemo - kazao je Katić.

Posebno je zadovoljstvo, kako je naveo, iako je sezona bila na nezavidnom nivou, što su turisti mahom bili iz Bosne i Hercegovine.

- Tu je ostvaren jedan kontinuirani nastavak dolazaka tuirista iz BiH, kao naših tradicionalnih gostiju. Takođe sam upoznat od strane ambasadora da ćemo uskoro imati otvaranje zajedničkog budućeg graničnog prelaza na Sitnici, koji će u narednim mjesecima biti otvoren - dodao je Katić.

Herceg Novi je, smatra ambasador BiH, grad koji može biti primjer na koji način lokalna zajednica može ostvariti saradnju sa svojim pobratimskim gradovima.
- Pored toga, Herceg Novi je tradicionalna turistička destinacija BiH, i meni je drago što sam čuo da, uprkos korona krizi, turisti iz BiH su ipak uspjeli održati tradiciju. Naravno, ne u masovnim brojevima u kojima su bili ranije, ali su održali tu 'vatru' turizma. Herceg Novi je brend turizma, ne samo zbog mora nego i zbog jedne ogomne kulturne ponude - poručio je ambasador Jukić.

<Pobjeda>
pero
 
Posts: 58
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:17 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron