Praznik mimoze

News and Events in Herceg Novi and Boka.

Praznik mimoze

Postby forum » Fri Feb 10, 2023 2:47 am

Sve što niste znali o događaju po kojem je Crna Gora prepoznatljiva

HN-momoze-2023.jpg
HN-momoze-2023.jpg (67.77 KiB) Viewed 239745 times


Već u februaru Herceg Novi izgleda kao da je stiglo proljeće, zahvaljujući čarobnoj mimozi – zaštitnom znaku crnogorskog primorja i čuvenog Praznika mimoze, po kojem su i ovaj grad i Crna Gora prepoznatljivi već više od pola vijeka. Ovogodišnje izdanje, pored karnevala, fešti, izložbi i mnogih drugih programa, donosi nešto potpuno novo! Specijalitet 54. Praznika mimoze je Winter Flower – jednodnevni muzički događaj pod maskama, u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi, na kojem će nastupiti maestro svjetske house scene, misteriozni Claptone! Najposebniji događaj u Crnoj Gori upotpuniće i muzičko ime regiona bez premca – Konstrakta, i to sa bendom Zemlja Gruva, uz lokalnu podršku mlade i talentovane Kejt i crnogorskih DJ-eva P.S. i Bodzie. Donosimo vam glavne informacije o ovom događaju koji Crnu Goru regionu i svijetu predstavlja u najboljem mogućem svijetlu.

Zašto je mimoza jedan od najposebnijih cvjetova na svijetu?
Mirisni žuti cvijet, mimoza, potiče iz Australije, a u Herceg Novi su ga donijeli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvijet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom. Mimoza, jedini cvijet koji cvjeta tokom zime, važan je simbol kod mnogih naroda – ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. Takođe, simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost, označava poštovanje i ljubaznost, a nosi i poruku vjerne ljubavi. Mimoza koja cvjeta uprkos zimi, pretvarajući cijelu hercegnovsku rivijeru u raskošan đardin, zaštitni je znak festivala i zimskog turizma Boke kotorske i crnogorskog primorja.

Karneval, fešte, koncerti, takmičenja, izložbe... Za svakoga po nešto!
U okviru festivala odvija se veliki broj raznolikih manifestacija, među kojima su najatraktivnije: karnevalske povorke, maskenbali za djecu i odrasle, Fešta od mimoze, ribe i vina koja privlači oko 20.000 gostiju svake godine, Međunarodna izložba cvijeća i promenadni koncerti duvačkih orkestara i mažoretki. Izložbe, koncerti, književni i scenski programi u lokalnoj produkciji i gostovanja poznatih izvođača iz regiona, kao i predstavljanje kulture i gastro-tradicije zemalja i gradova-prijatelja Herceg Novog čine program festivala sveobuhvatnim i neodoljivo privlačnim gostima iz cijelog regiona i Evrope. Pored toga, u vrijeme Praznika mimoze održavaju se i brojna sportska takmičenja kao i avanturistički izazovi u prirodi zahvaljujući činjenici da su klimatski uslovi Herceg Novog veoma povoljni. Sve u svemu, Praznik mimoze je poseban jer donosi sadržaj za sve generacije!

Najveći novitet ove godine – Exitov Winter Flower!
U sklopu 54. Praznika mimoze u subotu, 25. februara, biće održan Winter Flower, veliki jednodnevni muzički događaj pod maskama u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi. Naziv Winter Flower ili Zimski cvijet upravo je Exitova posveta mimozi, jedinom cvijetu koji cvjeta tokom zime. Ovaj prirodni buntovnik time na jedinstven način nadilazi zakone i pravila. Prvi Winter Flower obilježiće premijerni crnogorski nastup jednog od najpopularnijh umjetnika svjetske house scene, maskiranog Claptonea, koji svojim žurkama za pamćenje oduševljava publiku širom svijeta. Uz njega nastupa i regionalna žena godine, fantastična Konstrakta, zajedno sa grupom Zemlja Gruva. Lokalnu podršku daće šarmantna zvijezda u usponu Kejt, uz predstavnike crnogorske elektronske scene P.S. i Bodzie. Winter Flower je specijalitet ovogodišnjeg izdanja, a očekuje se da će fantastični i maskirani Claptone za maskiranu publiku prirediti jednu od najposebnijih večeri koje Praznik mimoze pamti.

Slavimo Praznik mimoze još od 1969. godine!
Najdugovječniji festival na ovim prostorima osnovan je još daleke 1969. godine i ubrzo je postao jedna od najposjećenijih manifestacija bivše države. Godine 1975. ovaj festival je svečano otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dvije godine kasnije. Praznik mimoze iz godine u godinu na hercegovskim ulicama okuplja sve generacije iz mnogih gradova Crne Gore, regiona i Evrope, slaveći kraj zime i dolazak proljeća.

Zvijezde Praznika mimoze – mažoretkinje
Nastup mažoretkinja je jedinstven oblik izvođačke umjetnosti koji kombinuje elemente plesa i gimnastike sa marširanjem. Mažoretkinje su zvijezde Praznika mimoze, koje izvode složene i nerijetko smjele pokrete u ritmu muzike. Svojim šarenim kostimima, blistavim palicama i zadivljujućim pokretima, mažoretkinje generacijama oduševljavaju publiku. Čuvene mažoretkinje učestvovale su u otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, a karneval mažoretkinja, praćenih trombonjerima i duvačkim instrumentima, obišao je preko 50 gradova širom Evrope. Mažoretkinje su zaštitni znak Praznika mimoze i već uveliko spremaju koreografiju koja će nas i ove godine oduševiti!

<Pobjeda>
forum
Site Admin
 
Posts: 3
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:02 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron