Gradiće se novi cjevovod Trebinje-Herceg Novi za cijelu Boku

News and Events in Herceg Novi and Boka.

Gradiće se novi cjevovod Trebinje-Herceg Novi za cijelu Boku

Postby forum » Sun Jan 07, 2024 9:20 pm

Vodovod Herceg Novi radi studiju isplativosti tehničkog projekta novog cjevovoda od Trebinja preko Zubaca za Herceg Novi, koji bi se radio zajedno sa Opštinama Kotor i Tivat. To bi omogućilo novih 500 l/s, a dio vode bi se odvajao za susjede. Opština Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske saglasili su se oko ovog poduhvata i potvrdili da su u mogućnosti da isporuče iz svog sistema još 500 l/s.

hn-2024-2.jpeg
hn-2024-2.jpeg (120 KiB) Viewed 30172 times


- Herceg Novi je ostao sam u dotoku vode sa trebinjskog izvora, svi ostali su se spojili na Regionalni vodovod. Ali vidimo šta se dešava sa izvorištem Bolje sestre, pa smo se vratili na staru opciju da izgradimo novi cjevovod jer i plaćamo dosta za prolaz vode kroz Konavle, a cjevovod je dosta dotrajao. Napravili bismo i filter stanicu na Sitnici i tehničku vodu bismo preradili u pitku. Tako bi voda stigla i do Kruševica, Vrbanja i bilo bi manje prepumpavanja. Sva sela u zaleđu bi bila pokrivena, posebno Kameno, jer je tamo industrijska zona dosta jaka, kao i Žlijebi gdje se razvija seoski turizam. Bez vode to je teško - kaže direktor hercegnovskog Vodovoda, Boro Lučić.

Ukoliko bi dvije vlade podržale ovaj projekat bilo bi obezbjeđeno uredno vodosnabdijevanje čitave Boke, a Herceg Novi bi onda imao vodu sa tri strane, iz Regionalnog vodovoda, sa Plata i preko Trebinja.

Kancelarija u Zelenici, bolja kontrola rezervoara
Tokom ove sedmice Vodovod će otvoriti kancelariju u Zelenici kako bi potrošači sa rivijere lakše mogli da dobijaju informacije, ali i da plaćaju račune, jer će tu biti i blagajna.

Proteklih mjeseci radnici su oko svih rezervoara okosili rastinje, doveli struju i rasvjetu. S obzirom da je nedostajala kontrola rezervoara raspisan je tender za tehničku zaštitu, vrijednu pola miliona eura.

- Na svim rezervoarima ćemo staviti posebne brave, koje će preko online očitavanja tačno bilježiti kada neko ulazi. Moći će da uđe samo onaj koji bude imao šifru. Uvodimo i nove softvere koji bi trebalo da spriječe sajber napade na sistem. Vodovod na Luštici će biti povezan preko optike sa centralom, pa ćemo moći da kontrolišemo sve - zaključuje Lučić.

<Pobjeda>
forum
Site Admin
 
Posts: 3
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:02 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron