HN Vatrogasci - Pas tragač

News and Events in Herceg Novi and Boka.

HN Vatrogasci - Pas tragač

Postby pero » Sun Jan 31, 2021 12:41 am

HN-vatrogasci.jpg
HN-vatrogasci.jpg (131.42 KiB) Viewed 87288 times


Služba zaštite i spašavanja Herceg Novi jedina je u Crnoj Gori koja ima K-9 tim, tačnije obučenog psa tragača i sertifikovanog vodiča. Sada već čuveni Reks je tokom proteklih godina učestvovao u brojnim akcijama i vježbama u zemlji i regionu, te pokazao koliki značaj psi tragači imaju u pronalasku osoba i spašavanju života - navedeno je u saopštenju ove primorske opštine.

Zato će, kako je najavljeno, novska Služba zaštite i spašavanja sa nevladinom organizacijom ”Udruženje spasilačkih pasa Crne Gore” nabaviti i obučiti još jednog psa tragača, a u tome će imati podršku Opštine Herceg Novi.

- Nabavkom još jednog psa tragača i dodatne opreme za rad K-9 tima Herceg Novi će u narednom periodu dodatno ojačati svoj sistem zaštite i spašavanja - istaknuto je tokom sastanka predstavnika Opštine, nadležne Službe i ”Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore”.
Ovaj potez je, kako je ocijenjeno, od izuzetnog značaja za Herceg Novi kao pretežno brdsko-planinsku opštinu, kao i za druge gradove u Crnoj Gori kojima novski spasioci pomažu.

- Posljednja potvrda za to stigla je nedavno kada su tokom akcije u Pljevljima pas Reks i vodič za oko 30 minuta pronašli ženu za kojom se tragalo dva dana. Novska Služba je i jedina u zemlji koja ima sertifikovanog instruktora sa međunarodnom licencom za obuku spasilačkih pasa i njihovih vodiča. To otvara mogućnost da se u Herceg Novom obučavaju timovi iz cijele zemlje, te da se stalno nadograđuje nivo znanja i spremnosti K-9 timova, koje čine spasioci-vodiči i njihovi psi - istaknuto je u saopštenju.

Upravo pripadnici ove Službe su osnovali nevladinu organizaciju „Udruženje spasilačkih pasa Crne Gore“, sa namjerom da podstaknu obuku što većeg broja K-9 timova u našoj zemlji i pomognu kolegama u drugim opštinama, te da sarađuju sa službama u regionu.

Belgijski ovčar Reks postao je dio tima novske Službe zaštite i spašavanja prije gotovo četiri godine i od tada je unaprijedio kvalitet, brzinu i sigurnost prilikom akcija spašavanja iz ruševina i sa nepristupačnih terena, a što je, kako je navedeno, posebno važno u situaciji kada svjedočimo čestim i jakim zemljotresima u okolnim državama.

- Ruševine mogu nastati i uslijed nekvalitetne gradnje, odrona, eksplozija, a praksa i urađene analize pokazali su da u tim slučajevima jedan pas tragač na terenu može zamijeniti i do 25 ljudi. U slučaju potrage za nestalim osobama spasilački psi mogu biti dio tima koji čini odlučujuću razliku između života i smrti - napisano je u saopštenju.

Psi tragači, kako je navedeno, duže vrijeme zauzimaju ključne pozicije u službama spašavanja širom Evrope i svijeta.

- Pas je punopravni član tima i učesnik intervencije. Kao što vodič ima odgovarajuću zaštitnu opremu, tako i pas mora da ima pseći alpinistički pojas, zaštitne cipele za zaštitu od stakla, a po potrebi i GPS ogrlicu. Obuka spasilačkog tima je zahtjevna i traje minimalno dvije godine. Osim osnovnih kinoloških znanja spasioci-vodiči moraju biti specijalisti u spašavanju iz ruševina na nepristupačnim terenima i imati znanja iz alpinizma i prve pomoći, jer se sve tehnike međusobno prepliću. Dobijanjem licence ne završava proces obuke i školovanja, već su potrebni konstantni trenizi i vježbe kako bi spasilac-vodič i njegov pas održavali i poboljšavali postignuti nivo obuke - rekli su iz Opštine Herceg Novi.

<Pobjeda>
pero
 
Posts: 58
Joined: Sun Mar 04, 2012 9:17 am

Return to Herceg Novi News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron